På fødderne findes der svampe (dermatofytter) som normalt ikke giver problemer.

Hvis fødderne bliver fugtige på grund af fodsved, eller hvis man bruger tætte sko hvor huden ikke kan ånde, får svampen gode betingelser for at udvikle sig. Ofte ses det mellem tæerne, hvor der opstår revner og ømhed i huden. Svampen kan også dække hele fodsålen (mokkasinsvamp).

 

Ting du selv kan gøre

Du skal huske at tørre dine fødder grundigt efter du har været i bad - især imellem tæerne.

Hvis du har tendens til at få varme og fugtige fødder, skal du skifte sko hver gang de virker fugtige (kan være op til flere gange dagligt). Dine sko skal nå at tørre helt, inden du tager dem på igen.

Skift dine strømper hver dag og sørg for at skylle dine fødder i lunken vand dagligt så du holder dem rene (det er ikke en god idé at bruge sæbe hver dag, da det udtørrer huden). Tør hud revner let og på den måde kan svampe og bakterier trænge ind og formere sig. Hvis du har fodsvamp skal dine strømper samt det håndklæde du har tørt fødderne med, vaskes på 80 grader. Fodsvamp smitter.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Jeg kan hjælpe dig med at konstatere om det er fodsvamp, og vejlede dig i hvordan du kan behandle det, eller forebygge at du får det.

Den tørre, afskallede hud kan slibes forsigtigt, så de døde hudceller fjernes. På den måde ser det pænere ud og du undgår huden hænger fast i strømperne. Når huden er slebet glat, er det også lettere at smøre den forebyggende eller behandlende creme ind i huden.