Fodvorter skyldes et virus (HPV virus). De ses enten som en enkelt fodvorte (solitær vorte) eller flere fodvorter samlet (mosaik vorter). Ofte er der ømhed når man trykker på vorten. Kigger man grundigt på fodvorten, kan man se nogle små sorte prikker. Det skyldes punktvise blødninger fra de små blodkar, der vokser ind i vorten (når man går på vorten får trykket de små kar til at briste). Hvis man kigger endnu grundigere på vorten, vil man se at linjerne i huden presses udenom vorten. Det er bl.a. det der gør, at man kan se det er en fodvorte og ikke en ligtorn. Fodvorter er meget smitsomme og der går 2-3 måneder fra man er blevet smittet (inkubationstid) og til vorten bryder frem. Man kan både smitte sig selv, så man får flere fodvorter, eller smitte andre via de afstødte hudceller man afsætter når man går barfodet på gulvet i badeværelset eller i svømmehallen.

 

Ting du selv kan gøre

Undgå først og fremmest at få smitten ført videre til andre. Du skal så snart du opdager at du har en fodvorte, komme i behandling enten med vortemiddel du køber på apoteket, eller få vorten behandlet (gratis) hos din praktiserende læge. For at undgå smitte, kan du komme klar neglelak udenpå vorten, så du indkapsler virus.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Jeg kan undersøge om det er en fodvorte eller en ligtorn. Der dannes hård hud omkring vorten, som jeg kan beskære. Selve behandlingen kan det bedst betale sig at få foretaget hos lægen, eller ved hjælp af de vortemidler man kan købe på apoteket. Da fodvorter er så smitsomme er det vigtigt at komme i behandling hurtigst muligt. Jeg kan vejlede dig herom.