En hammertå ser nærmest ud som en klo. Hvis en eller flere tæer bøjer i leddet, kaldes det en hammertå. Enten kan tåen rettes ud (en mobil hammertå), eller også kan du ikke rette tåen ud (en rigid hammertå). Det er kun når tåen ikke kan rettes ud, at løsningen kan være operation hos speciallæge (senen i tåen overskæres eller det stive led i tåen fjernes ved operation). Der er flere årsager til at man udvikler hammertæer, men oftest er det fordi ens sko er for små og korte så tæerne ikke kan rettes ud i skoen. Andre årsager er leddegigt, hulfod og spastisk lammelse.

 

Ting du selv kan gøre

Hvis hammertåen kan rettes ud, kan du selv lave nogle øvelser hvor du med fingrene strækker tæerne ud i normal position. Igen er det vigtigt at se på de sko du bruger til daglig. Måske er det skoene der er årsagen til at du har fået hammertæer? Få din praktiserende læge til at vurdere om operation er påkrævet, hvis tæerne ikke kan rettes ud. Din læge i det tilfælde henvise dig til en speciallæge.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Når man  har hammertæer er der risiko for at udvikle hård hud og ligtorne. Jeg kan beskære den hårde hud eller ligtorne regelmæssigt så det lindrer smerter og ubehag. Der kan også vejledes i hvordan man aflaster og beskytter oversiden af hammertåen, da tåen ofte bliver trykket oppefra af skoens overlæder.