Der findes omkring 6 forskellige former for ligtorne.

De mest almindelige er den hårde ligtorn (clavus durus), som med tiden kan udvikle sig med indvækst af nerver og blodkar (clavus vascularis og clavus neurovascularis). En anden almindelig form for ligtorn er den bløde ligtorn (clavus molle) som sidder mellem tæerne.

Årsagen til ligtorne er at der forekommer så meget pres og tryk på et mindre område, hvor der i forvejen er hård hud. Man kan sige, at ligtorne er en videreudvikling af hård hud, som nu begynder at arbejde sig dybere ind i huden, som en ”torn” af hård hud.

 

Ting du selv kan gøre

Se på dit fodtøj. Måske er dine sko for smalle, spidse eller passer ikke til din fods facon.

Hvis man ikke gør noget ved årsagen, eller får beskåret ligtornen regelmæssigt, kan ligtornen arbejde sig helt ind til knoglen, eller der kan opstå infektion.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Ved at beskære den hårde hud omkring ligtornen, samt fjerne så meget som muligt af selve ”tornen” kan man med tiden få  bugt med ligtornen.

Man kan også aflaste det område hvor der er stort tryk. Men igen er det vigtigt at finde ud af hvorfor der er kommet en ligtorn (for smalle sko, høje sko, fejlstillinger eller deformiteter). Beskæring er en symptombehandling som lindrer smerterne her og nu, men fjernes årsagen til ligtornen ikke, vil den desværre komme igen.