Nedsunken forfod kan ofte være direkte følge af hammertæer. Der sker det at trædepuden (fedtpuden) under forfoden, bliver presset op på siden af ledhovederne samtidig med at trækket fra senerne presser forfoden ned. Det bevirker at man får smerter, eller en brændende fornemmelse under sin forfod når man går. Når man ikke længere har den beskyttende trædepude som stødabsorbering, føles det som at gå direkte på knoglehovederne. Andre årsager til nedsunken forfod er leddegigt, hulfod, og fodtøj som er for smalt eller højhælede sko.

 

Ting du selv kan gøre

Undersøg om dit fodtøj er for smalt og småt. Du kan tegne din fods omkreds på et stykke papir og lægge papirsålen ned i din sko. Hvis papiret bliver foldet/krøllet i kanten, kan du se at skoen er for lille. Du kan også tage højre sko og lægge skoens sål mod din venstre fodsål. Der skulle gerne være "luft" omkring foden og sålen, da skoen ellers er for smal.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Ved nedsunken forfod dannes der ofte hård hud og ligtorne under forfoden. Den hårde hud og ligtornene kan jeg beskære regelmæssigt. Jeg kan vejlede dig i hvordan du kan aflaste de ømme fødder med bløde såler. Hvis du har hammertæer der ikke kan strækkes ud, eller hvis forfodsfaldet er mere udtalt, skal du kontakte din praktiserende læge med henblik på henvisning til speciallæge. Her vil det blive vurderet hvilken behandling der er bedst for dig (operation, indlæg, stiv forfodsgænge, håndsyede sko osv.).