Der findes et utal af neglesygdomme, men dette er den mest almindelige. Neglesvamp trives hvor der er varmt og fugtigt (varme, tætsluttende sko). Fodsvamp kan desuden brede sig til neglene og give neglesvamp.

Neglesvamp er smitsomt, og hvis det ikke behandles kan det sprede sig til de andre tånegle. Der er risiko for at den angrebne negl løsner sig, eller neglen bliver misdannet og fortykket. For at være sikker på om man har neglesvamp, kan man få sin praktiserende læge til at sende et stykke af neglen (negleskrab) til dyrkning og mikroskopi.

Neglesvamp kan behandles med tabletter (systemisk behandling), eller ved at behandle selve neglen med et svampemiddel (lokal behandling) beregnet til neglesvamp.

 

Ting du selv kan gøre

Hold dine fødder rene og tørre. Skift dine strømper dagligt eller flere gange dagligt, hvis du har tendens til fugtige fødder.

Undgå at bruge sko i syntetisk materiale hvor huden ikke kan ånde.

Skift sko hyppigt så de kan nå at tørre helt. Det frarådes kraftigt at forsøge sig med gamle husråd som Atamon, da man risikerer at udvikle allergi overfor Atamon (det vil sige, at du ikke kan tåle fødevarer der indeholder den form for konservering).

Man skal være tålmodig og konsekvent, når man behandler neglesvamp med et lokalt svampemiddel. Alt det syge neglevæv skal først vokse ud, før man er færdigbehandlet. En negl er længe om at vokse ud (3-6 måneder på unge og længere tid på ældre, samt ved nedsat kredsløb eller diabetes).

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Der foretages en grundig oprensning under og omkring neglen. Ved at fjerne så meget som muligt af den svampeinficerede negl, bliver det også lettere at behandle neglen med et lokalt svampemiddel efterfølgende. Desuden bliver neglen også pænere at se på, når den slibes glat. Man undgår også at neglen hænger fast i strømperne og dermed risiko for negleløsning.