Fortykkede negle - før behandling

Der kan være flere årsager til at neglene bliver misdannet, men ofte skyldes det at man har skadet sin tånegl enten ved at tabe noget ned over foden, eller har slået/stødt sin tånegl hårdt på et tidspunkt.

Alene fodtøjet kan også øve hårdt tryk og slag (træsko eller løb). Når først neglecellerne der danner selve neglepladen er blevet ødelagt, er skaden uoprettelig og neglen vil blive ved med at være fortykket eller misdannet.

 

Ting du selv kan gøre

Man kan ikke gøre noget når først neglen er blevet kronisk fortykket. Det vigtigste er at undgå yderligere forværring. Det gør man ved at bruge sko hvor der er plads til tæerne, så overlæderet ikke trykker på neglene.

Hvis årsagen til at neglen er fortykket skyldes neglesvamp, vil neglen blive normal igen når neglesvampen er behandlet og den nye, raske negl er vokset ud.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Ved at slibe neglen så den bliver mindre tyk, ser den pænere ud og generer mindre hvis den for eksempel har boret sig ind i nabotåen. Samtidig undgår man, at den tykke negl trykker for meget på huden nedenunder neglen - her kan der også kan dannes ligtorne (peri- og subunguale clavi). Ved at slibe neglen tyndere undgår man at den med tiden udvikler sig til en nedgroet negl.