Når man har en hælspore, giver det en skarp smerte under hælen når man går. Smerterne er værst når man lige har hvilet foden (f.eks. når man står op om morgenen). Når man har gået lidt på foden, er det som om smerterne bliver lidt mindre. Smerterne vil dog tage til igen, når man har gået på foden i nogen tid.
Årsagen til hælspore skyldes en overbelastning af fedtpuden under hælballen. Det minder om en betændelsestilstand (inflammation), dog uden tilstedeværelse af bakterier. Man kan i nogle tilfælde se en let hævelse og rødme i den del af hælområdet, der er involveret.
Ofte er den belastning, der ligger til grund for at udvikle hælspore: overvægt, løb, eller anden idrætsudøvelse hvor hælen belastes, samt foddeformiteter som hulfod (pes cavus) eller platfod (pes planus valgus).
I øvrigt er navnet hælspore misvisende. Tidligere troede man, at den lille tapformet udvækst på hælbenet, som kunne ses på røntgen, var årsagen til hælspore (heraf navnet). Senere viste det sig, at på næsten alle mennesker over 50 år vil man kunne se denne udvækst på et røntgenbillede, også selv om de ikke har smerter i hælballen.
Ting du selv kan gøre
Det hjælper at hvile foden og aflaste hælen. Det kan man gøre ved at bruge bløde såler eller indlæg der aflaster hælområdet. Hvis du har mange smerter kan du for en kort periode have gavn af Ibuprofen/Ipren, da denne medicin er betændelseshæmmende. Man skal blot huske på, at medicinen ikke helbreder, men kun dulmer smerterne. Hvis man ikke gør noget, og lever med smerterne vil tilstanden gå over af sig selv i løbet af 2-3 år. Det er dog længe at vente da aflastning af hælen på en korrekt måde, vil få bugt med smerterne (for langt de fleste) på kun nogle uger eller få måneder.
Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?
Ved at vejlede dig i hvordan du aflaster din hæl korrekt og hjælpe dig med at få de rigtige såler eller hælaflastning.