Der er flere årsager til at man danner hård hud. En almindelig årsag er at det tryk og pres fødderne udsættes for alene når vi går og står, eller fordi vores fodtøj ikke passer optimalt til føddernes facon og størrelse. Herved sker der en varme og friktion, som får kroppen til at danne flere hudceller for at beskytte huden mod den skadelige, mekaniske påvirkning.

Andre årsager kan være en vis arvelighed (i nogle familier ses der en større tendens til at udvikle hård hud på fødderne).

Hvis man har fejlstillinger eller foddeformiteter har man også øget risiko for hård hud i de områder hvor der er ekstra belastning.

Af andre årsager kan nævnes: visse former for medicin, hudsygdomme, aldersforandringer eller hormonelle ændringer, som kan medvirke til at man danner mere hård hud.

 

Ting du selv kan gøre

Hvis man selv sliber på huden med en fodfil, dannes der varme og dermed øges produktionen af nye hudceller – og der dannes endnu mere hård hud. Man skaber på den måde en ”ond cirkel”.

Se på dit fodtøj. Måske er dine sko for smalle, korte eller spidse så dine tæer presses ind mod hinanden.

Du kan skånsomt fjerne den hårde hud med en skuresvamp (dem du bruger når du skurer din håndvask). Brug skuresvampen på områderne med hård hud, når du har blødt huden op i brusebadet. Husk også at holde huden på dine fødder smidig og blød med creme.

 

Hvordan kan jeg afhjælpe problemet?

Det vigtigste er at forsøge at finde ud af hvorfor, der dannes hård hud. På den måde er det måske muligt at forebygge det på længere sigt. Den mest effektive behandling af hård hud er regelmæssig beskæring.